articles

Coaching πρακτικές για ενίσχυση κινήτρων

Το κίνητρο είναι ένα σύμπλεγμα ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και συμπεριφοράς που σχετίζεται άμεσα με τον χρόνο, την απόδοση, την διάθεση και την ενέργεια που αφιερώνει το άτομο σε έναν στόχο. Το κίνητρο αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την διατήρηση του ενδιαφέροντος και της ικανοποίησης ενώ η έλλειψη αυτού μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό εμπόδιο για την διεκπεραίωση μιας εργασίας ή την εκπλήρωση ενός στόχου.

Είναι λοιπόν το κίνητρο το πιο κρίσιμο στοιχείο για τον καθορισμό και την επίτευξη ενός σκοπού? Ναι είναι! Μπορείς να δώσεις σε κάποιον ένα ποτήρι νερό αλλά εάν δεν διψάει, δεν θα το πιει! Του λείπει το κίνητρο: η δίψα! Ουσιαστικά αν εσείς δεν επιθυμείτε να δραστηριοποιηθείτε σε σχέση με τον στόχο σας κανένας επαγγελματίας coach δεν θα το καταφέρει για εσάς. Ο εαυτός σας μοναχά μπορεί να σας προσφέρει το πιο ισχυρό κίνητρο επηρεασμένος από τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες.

Το κίνητρο μπορεί να έχει πολλές πηγές ενώ συχνά οι άνθρωποι έχουν πολλαπλά κίνητρα για να εμπλακούν σε οποιαδήποτε πράξη. Τα κίνητρα μπορεί να είναι εξωγενή, σύμφωνα με τα οποία ένα άτομο εμπνέεται από εξωτερικές δυνάμεις , άλλους ανθρώπους ή γεγονότα. Μπορεί επίσης να είναι εσωτερικά, όπου η έμπνευση προέρχεται από το ίδιο το άτομο και την επιθυμία του να βελτιωθεί και να εξελιχθεί.

Τα εσωτερικά κίνητρα ωθούν τους ανθρώπους πιο δυναμικά, και τα επιτεύγματα συνήθως είναι πιο ικανοποιητικά. Μια παρώθηση εσωτερική αναδεικνύει το πιο γνήσιο κίνητρο που αποτελεί την καλύτερη ενεργειακή πηγή για να πετύχουμε ότι φανταζόμαστε. Μέσω του coaching μπορούμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε ακριβώς αυτό, το δικό μας προσωπικό εσωτερικό κίνητρο που θα μας οδηγήσει να διαμορφώσουμε μια οργανωμένη συμπεριφορά για να πετύχουμε τον στόχο μας. Γιατί στόχος χωρίς πλάνο δράσης, παραμένει απλώς μια ευχή!

Το καλύτερο κίνητρο είναι η επιλογή του σωστού για εσάς στόχου. Οι ερωτήσεις που ακολουθούν χρησιμοποιούνται στο coaching για να ενισχύσουμε αλλά και να διευκρινίσουμε τον στόχο μας και την εσωτερική μας παρακίνηση για αυτόν.

#1 Γιατί θέλω να πετύχω τον στόχο μου?

Αναλογιστείτε τι κάνει τον στόχο σας σημαντικό για εσάς. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους θέλετε να τον πετύχετε? Τι σας ενέπνευσε αρχικά σε αυτή σας την επιθυμία? Υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας τι σημασία είχε ο στόχος σας όταν τον θέσατε μπορεί να σας ενδυναμώσει το κίνητρο.

#2 Τι συνήθειες μπορώ να αλλάξω για να αυξήσω το κίνητρό μου;

Δημιουργώντας νέες συνήθειες και μοτίβα σκέψης μπορεί να σας βοηθήσει να ελευθερωθείτε από παλιά στερεότυπα και πεποιθήσεις. Υιοθετώντας νέες πρακτικές που υποστηρίζουν τον στόχο σας θα επιταχύνετε την πρόοδο σας.

#3 Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω για να πλησιάσω τον στόχο μου;

Αν ένας στόχος είναι πολύ μεγάλος μπορεί μερικές φορές να φαντάζει ανεκπλήρωτος και να ελαχιστοποιήσει το επίπεδο των κινήτρων σας. Ο επιμερισμός του στόχου σας σε μικρότερα βήματα μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να ενισχύσετε το κίνητρό σας σε κάθε σκαλί που κατακτάτε.

#4 Πως μπορώ να διατηρήσω το ενδιαφέρον μου ενεργό?

Το να έχετε φωτογραφίες, αντικείμενα ακόμα και αποφθέγματα ανθρώπων που σας εμπνέουν μπορεί να διατηρήσει την κινητοποίηση σας για τον στόχο

#5 Πρέπει να ανταμείβω τον εαυτό μου?

Είναι απαραίτητο να το κάνετε! Σημειώνοντας με ποιο τρόπο θα επιβραβεύσετε τον εαυτό σας μπορεί να σας τονώσει και σας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για να πετύχετε

#6 Ποιος μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια μου?

Σίγουρα οι άμεσα κοντινοί σας άνθρωποι με τους οποίους μπορείτε να μοιραστείτε τον στόχο σας αλλά και τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να πετύχετε. Η ανεύρεση ενός επαγγελματία coach μπορεί να σας βοηθήσει να συντονίσετε τις ενέργειές σας προς την επίτευξη του στόχου και να σας καθοδηγήσει να εναρμονίσετε την δράση σας με τις δικές σας προσωπικές αξίες και επιθυμίες. Η εξατομικευμένη αυτή προσέγγιση θα ενισχύσει τον ενθουσιασμό και τα κίνητρα σας

Ησαϊα Ελένη-Χριστίνα MSc.MD.MCC

Health and Wellness coach, Life coachΠώς θα έχετε ισορροπημένες σχέσεις στη ζωή σας

Κάθε σχέση είναι διαφορετική, αφού όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας.

Η ανατροφή, η οικογένεια και το περιβάλλον μας επηρεάζουν τα «πιστεύω» και τις προσδοκίες μας για τις σχέσεις, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ισορροπία σε αυτές. Όταν έχουμε γαλουχηθεί μόνο για να προσφέρουμε και αδυνατούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε βοήθεια, ή και αγάπη ακόμα, είναι αδύνατο να βρίσκεται σε αρμονία η σχέση μας.

Κάθε σχέση διέπεται από μια μοναδική δυναμική. Εξερευνώντας και εμβαθύνοντας σε αυτή την αλληλεπίδραση, μπορείτε να βρείτε τρόπους και φόρμουλες για να διατηρήσετε την ισορροπία στις σχέσεις σας, είτε αυτές αφορούν τον σύντροφό σας, είτε τα παιδιά, τους γονείς ή και τον εργασιακό και φιλικό σας περίγυρο.

Ορισμένα tips που μπορούν να σας βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα παρακάτω:

Να γνωρίζετε την αξία σας

Αν και αυτό είναι κάτι που μπορείτε να ανακαλύψετε μέσα από μια σχέση, είναι προτιμότερο να υπάρχει αυτογνωσία και να έχετε δουλέψει για να γνωρίσετε τον εαυτό σας, πριν εμπλακείτε σε σχέση με κάποιο πρόσωπο. Το να γίνουμε ευτυχισμένοι και να ολοκληρωθούμε σαν άτομα, είναι προσωπική μας υπόθεση. Αυτή η προσδοκία πρέπει να πηγάζει από μέσα μας. Είναι δική μας ευθύνη να «ζυγίζουμε» τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας, να τους δίνουμε τον σεβασμό και τον χώρο που τους αξίζει, ώστε να προσδιορίσουμε τί μπορούμε να προσφέρουμε, όχι μόνο σε μια σχέση, αλλά και στον κόσμο γενικότερα. Όταν αντιλαμβανόμαστε τις δυνάμεις μας, νιώθουμε ότι αξίζουμε την αγάπη και δημιουργούμε ισορροπημένες σχέσεις.

Να καλλιεργείτε τον αμοιβαίο σεβασμό

Ο αμοιβαίος σεβασμός και θαυμασμός, είτε αφορά τον σύντροφο, είτε ακόμα και τα παιδιά μας, μπορεί να φέρει αρμονία στη σχέση μας. Το να εξυψώνουμε το ταίρι μας για τα προτερήματά του και για τα θετικά στοιχεία που φέρνει στη ζωή μας η παρουσία του, αντί να υπερθεματίζουμε τα σημεία που μας δυσαρεστούν, μπορεί να τονώσει αισθητά τη σχέση μας.

Μάθετε να ακούτε

Όταν δεν ακούμε, δίνουμε την εντύπωση ότι παραβλέπουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα «θέλω» των άλλων. Ίσως να μην το εκφράζουμε με λέξεις, αλλά το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι αγνοούμε το άτομο που μας μιλάει ή ότι αδιαφορούμε για τα όσα έχει να μας πει. Πρέπει να σταματήσουμε να αντιδρούμε και να αρχίσουμε να αποδεχόμαστε. Δηλαδή, να ακούμε.

Μιλήστε

Κρατώντας παλιές πληγές ανοιχτές, μπορεί να οδηγηθούμε σε δυσαρέσκεια και η σχέση να φτάσει σε τέλμα. Πρέπει να μπορούμε να συζητάμε και να προσπαθούμε να αποτρέψουμε το αίσθημα αυτό της δυσφορίας, που ενδέχεται να προκύψει αν είμαστε υποχωρητικοί ή διστακτικοί στον διάλογο. Μόνο όταν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που βιώνουμε, μπορούμε να το εξελίξουμε στην καλύτερη εκδοχή του.

Ησαΐα Ελένη-Χριστίνα MD. MSc.

Life Coach, Health and Wellness Coach MCC